Näkövammaiset ja muut järjestöt vetoavat: Gotlanninkatu on surmanloukku

VETOOMUS 9.10.2017

Näkövammaiset ja muut järjestöt vetoavat:
Gotlanninkatu on surmanloukku

Näkövammaisten Iiris-monitoimikeskukselle kulkeminen on hankaloitunut merkittävästi Itäkeskuksessa. Iiriksen edustalla sijaitseva Gotlanninkatu on osoittautunut vaaralliseksi paikaksi niin näkövammaisille kuin muillekin jalankulkijoille.

“Näkövammaisia ohjautuu päivittäin ajoradalle, koska pyörätien jatkeessa ei ole reunatukea”, Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten puheenjohtaja Anneli Iltanen kertoo.

“Kiertoliittymän takia reuna on kaareva ja siitä on mahdotonta ottaa suuntaa ylitykseen. Valkoisella kepillä ei pysty erottamaan, onko ajoradalla, pyörätien jatkeella vai jo ylittänyt kadun. Opaskoirallekin ylitys on haaste, koska koira lähtee helposti seuraamaan toisten jalankulkijoiden tekemiä ratkaisuja. Käytännössä muut jalankulkijat menevät yli pyörätien jatketta käyttäen.”

Helsingin kaupunki osoitti Marjaniementiellä sijaitsevan tontin Näkövammaisten liitolle vuosituhannen vaihteessa, ja naapuriin avautuu pian kauppakeskus Easton. Easton on tuonut alueelle uusia liikennejärjestelyjä, joista Gotlanninkatu otettiin käyttöön viime kesänä. Jo nyt kadulla kulkee paljon raskasta liikennettä ja kauppakeskuksen avaamisen myötä liikennemäärät kasvavat.

”Kun rekan keula on kiertoliittymässä, takarenkaat ovat suojatiellä. Katvealueen takia kuskin on vaikea havaita ylittämään lähtevää jalankulkijaa”, sokea Juhani Pesola toteaa. ”Gotlanninkatu on todellinen surmanloukku.”

Suomi 100 -keppiletka Gotlanninkadulla 13.10.

Tapaturmapäivää vietetään 13.10. ja Valkoisen kepin päivää 15.10. Näkövammaiset haluavat kiinnittää huomiota liikennejärjestelyihin järjestämällä Suomi 100 -keppiletkan perjantaina 13.10. kello 10. Tempauksessa saa myös kokeilla Gotlanninkadun ylittämistä silmät peitettynä. Autoilijoille ja pyöräilijöille jaetaan tikkareita ja lentolehtisiä, joissa kiitetään näkövammaisten huomioimisesta.

”Toivomme, että Helsingin kaupunki aidosti kuuntelisi meitä ja että Itäkeskuksen metroasemalta Iiris-keskukselle saataisiin turvallinen reitti”, Iltanen vetoaa.

Vetoomuksen ja tempauksen takana ovat Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset, Näkövammaisten liitto, Opaskoirayhdistys, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu, Helsingin Liikenneturvallisuusyhdistys ja Suomen Tiepalvelumiehet STM.

Lisätiedot:

Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry
Anneli Iltanen, puh. 050 5244 743

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry
Satu Lehtinen, puh. 041 519 4869

Pe 12.7 tsto on kiinni