Kannanotto: Yhteispeliä liikenteeseen

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys on huolissaan yhteispelin puutteesta liikenteessä. Kaikkia kulkumuotoja tulee kehittää, mutta yhdenkään liikkujaryhmän turvallisuus ei saa unohtua kokonaiskehityksessä. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden joukossa on lapsia, vammaisia ja entistä enemmän iäkkäitä ihmisiä, joiden havaintokyky voi olla heikko.

Liikenne on yhteispeliä, johon itsekkyys ei saa kuulua. Oman turvallisuuden lisäksi on otettava huomioon muiden turvallisuus. Jalankulkijoille on vaarallisinta, kun pyöräilijän, mopoilijan ja autoilijan nopeus on liian suuri. Kun kuljetaan mopolla tai pyörällä kevyen liikenteen väylällä jalankulkijoiden joukossa, vauhti pitää aina sovittaa tilanteeseen sopivaksi. Autoilijoiden taas on syytä hidastaa hyvissä ajoin ennen risteystä tai suojatietä. Suojatietä ylittävälle jalankulkijalle on annettava tietä.

Erityisesti pyöräilijän säännöt ovat haastavia pyörätien jatkeineen ja väistämissääntöineen. Vain alle 12-vuotiaat lapset saavat pyöräillä jalkakäytävällä. Muuten pyörän paikka ei ole jalkakäytävällä, mutta jos pyöräilijä taluttaa pyörää suojatiellä, häneen pätevät jalankulkijan säännöt. Kääntyvä auto väistää aina pyöräilijää, kuten myös tullessaan kärkikolmion takaa tai pihalta.

Jalankulkijan tulee ottaa vastuuta omasta turvallisuudesta käyttämällä pimeällä heijastimia ja olemalla tarkkana. Hänen on noudatettava sääntöjä siinä missä muidenkin. Pyöräilyväylää ei voi lähteä ylittämään katsomatta ympärilleen, ja tietä ei saa ylittää punaisia päin. Esimerkiksi näkövammaisen opaskoira ei voi tietää, jos viereinen jalankulkija kävelee punaisia päin, ja koira voi lähteä seuraamaan kohtalokkain seurauksin. Kävellessäkään ei suositella älypuhelimen käyttöä.

Helsingissä jalankulkijoiden loukkaantumiset (85/2013) ja kuolemaan johtaneet onnettomuudet (3/2013) ovat vähentyneet. Liikennekulttuurissa ja -ympäristössä on kuitenkin vielä parannettavaa, että me – jalankulkijat, pyöräilijät, motoristit ja autoilijat − kokisimme liikenteen turvalliseksi.

Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry
www.hely.fi

Pe 14.6 tsto on kiinni