Koirat, kissat ja gerbiilit automatkalle

WP_20130712_004Lemmikki lomarenkaiden kyytiin: isompi sedanin takakonttiin ja pienempi takaikkunalle maisemia ihailemaan?
Ei näin. Eläintä ei saa kuljettaa
umpinaisessa tavaratilassa, se ei saa matkustaa vapaana matkustamossa, eikä sen paikka ole myöskään ihmismatkustajan sylissä.

Äkkipysäytyksessä autossa olevat ihmiset ja tavarat jatkavat matkaansa, kunnes joko turvalaite tai auton rakenne pysäyttää liikkeen. Tällaisessa tilanteessa pienikin paino moninkertaistuu, suuresta puhumattakaan: maantienopeuksilla 80-kiloisen matkustajan, ihmisen tai eläimen, aiheuttama törmäysvoima on 12 000 kg. Ns. irrallaan matkustava takapenkkiläinen voi näin koitua etupenkillä istuvan kohtaloksi.

Farmariauton takaosaan asennettu koiraverkko estää kolaritilanteessa lemmikkejä sinkoutumasta ihmisten niskaan, mutta se ei suojaa itse eläimiä. Tavaratilassakin lemmikin on hyvä olla kytkettynä tai kiinteässä/siirrettävässä häkissä. Jos lemmikki matkustaa takapenkillä, se tulee kiinnittää erillisillä turvavyövaljailla auton turvavyöhön; ei koskaan pelkästä kaulapannasta. Kissan tai muun pienen eläimen kuljetuskoppa voidaan kiilata tukevasti takapenkin jalkatilaan.

Matkan aikana on tärkeää huolehtia myös lemmikin matkustusmukavuudesta: varmistaa, että sillä on tilaa asennon vaihtamiseen ja pitää riittävästi jaloittelu- ja juomataukoja. Ihmismatkustajakin kiittää näistä!

Lähteet:
Koiranomistajan peruskurssi
Liikenneturva

Pe 24.5 tsto on kiinni