#Testaa vamma 29.3.2017

Lähdet sokkona ja valkoisen kepin kanssa kohtaamaan erilaisia arkisia esteitä. Kaataako keppi katusoittajan kolikkokipon, törmäätkö katuständiin tai ulkotuleen, kompastutko itse vai sohaisetko toista ihmistä?

Pääsetkö turvallisesti suojatien yli ääniopastuksen ja opaskoiran avulla?

Selviydytkö pyörätuolilla kelaillen rampilta alas ja ylös, katukynnysten yli ja ahtaista raoista pujotellen? 

Miten ilmaiset itseäsi, jos sanojen muodostaminen häiriintyy? Osaatko kommunikoida puhevammaisen kanssa? 

Tällaisia haasteita saivat Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien kuntavaaliehdokkaat Helsingin Narinkkatorilla ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä. Haasteen ottivat vastaan myös lukuisat kiinnostuneet ohikulkijat. Kolmen tunnin aikana radoilla oli jatkuvasti ihmisiä, ja tapahtuma koettiin yleisesti erittäin tärkeäksi. Muutamia kommentteja:

”Julkinen liikenne ja rakentaminen pitäisi olla esteetöntä.”
”On kaikille hyvä, että seuraava pysäkki kuulutettaisiin liikennevälineissä.”
”Liikennevalojen ääniopasteita tuntuu olevan vähemmän ja hiljaisemmalla kuin ennen. Ääniopasteista ei pitäisi tinkiä. Ne parantavat turvallisuutta.”
”Bussikuskeilla on liian kiire. Rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa tai muuten hitaammin liikkuva ei ehdi istuutua, ennen kuin bussi lähtee liikkeelle.”
”Pyöräilijöiden pitäisi käyttää soittokelloa ja varoittaa tulostaan. Jos pyörästä puuttuu kello, voi varoittaa muuten, vaikka vain Anteeksi! -huudolla.”
”Laput silmillä ajaminen ei ole kenenkään etu.”

Yhdistyksen teltalla vierailleet peräänkuuluttivat yleisesti huomaavaisuutta eri tienkäyttäjäryhmien välille. Erityisesti toivottiin parannusta pyöräilijöiden soittokellon käyttöön – kellon kilautus tai muu varoittaminen on erityisen tärkeää, kun ohittaa näkövammaisen, muuten koiran kanssa kulkevan, pyörätuolilla liikkuvan, vanhuksen tai lapsen. 

Pyöräteille ja Baanoille toivottiin sallivaa ja tilaa antavaa asennetta kaiken kansan pyöräilyyn. Muuan seniorirouva kertoi nauttivansa pyöräilystä ja haluavansa harrastaa sitä enemmänkin, mutta pelkäävänsä Baanalla ajamista ”kiukkuisten urheilupyöräilijöiden” vuoksi.

Testaa vamma -tapahtuman järjestivät Helsingin Invalidien Yhdistys ry, Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry, Suomen CP-Liitto ry sekä Helsingin liikenneturvallisuusyhdistys ry.

Pe 14.6 tsto on kiinni